OKR deler opp den store elefanten

En langsiktig ambisjon utfordres hele veien av forhold som vi ikke har kontroll på. Arbeidsmarkedet endrer seg, konkurrenter angriper, teknologier dukker opp og små og store hendelser inntreffer uten at vi klarer å forutse dem. Det må vi håndtere, men med blikket rettet mot målet.

Selv om elefanter er både kloke og utryddingstruet, så hører vi ofte om «elefanten i rommet» og «ta en bit av gangen». Hvordan løser man en stor utfordring når man ikke lenger kan ignorere den?

OKR er et rammeverk for målstyring som blir stadig mer populært, også i Norge. Rammeverket har blitt brukt, og får varm omtale, av gründerne bak Google, og stadig flere engasjerte ledere i ulike bransjer utforsker nå mulighetene den gir.

Kenny Hognestad har de siste årene blitt godt kjent med OKR, blant annet som leder for Strategy execution team i Telias divisjon for bedriftskundene. Han har hatt en aktiv rolle i snuoperasjonen som Telia har gjennomført de siste 5 årene. Her forklarer han kort hva OKR gjør med den store elefanten.

– Så, med OKR blir det mer fokus på kortsiktighet og ett og ett kvartal? – Ikke helt, for ambisjonene kan være langsiktige, men gjennomføringsevnen må være kortsiktig.

En langsiktig ambisjon utfordres hele veien av forhold som vi ikke har kontroll på. Arbeidsmarkedet endrer seg, konkurrenter angriper, teknologier dukker opp og små og store hendelser inntreffer uten at vi klarer å forutse dem. Det må vi håndtere, men med blikket rettet mot målet.

Da korona krisen traff verden med full styrke i 2020, hadde mange ignorert varsellampene i flere måneder. Plutselig måtte skoleelever takle digitale møter over natten. De måtte gjennomføre. Til tross for flere negative effekter, så økte den digitale modenheten og vi fikk nye erfaringer for fremtidig læring i skolene. På samme tid måtte mange bedrifter omstille seg. Netthandelen har eksplodert, digital vinsmaking har blomstret opp og norske turister har skapt vekst for mange aktører i den norske reiselivsnæringen. Det skyldes ikke bare tilfeldigheter.

– Mens noen ledere har sittet og sett på utviklingen under krisen, har andre gjort smarte omprioriteringer og realisert kortsiktige mål for fremtiden. I krisetider dukker det alltid opp noen nye ledestjerner.

Når man ber stillesittende kolleger om kortsiktig mobilisering, blir det viktig med åpenhet og involvering. Når jeg ser elefanten i rommet blir jeg livredd. Når jeg får se litt nærmere på den, så begynner jeg å se hvilken vei den bør ledes ut. Så møter jeg blikkene til de andre menneskene i rommet, og vi nikker til hverandre. Med rolige bevegelser blir elefanten ledet – og tar ett og ett steg – til den er ute av rommet.

Just fill in the form and we'll
get in touch with you soon!

  • Do you want to give us a challenge?
  • Do you want to inspire us or share insight?
  • Do you see possibilities for us working together?

Klart vi vil ta kontakt
med deg om Let's dobee.it!

  • Har du lyst til å gi oss en utfordring?
  • Vil du inspirere oss eller dele innsikt?
  • Ser du muligheter for samarbeid?
Fyll inn litt informasjon, så hører du snart fra oss!

Herlig! Snart skal du få en demo
av Let's dobee.it!

  • Effektiv mobilisering av strategier, mål og OKR
  • Støtter smidig og motiverende lederstil
  • Skaper lett og lekent samspill på tvers av team
Fyll inn litt informasjon, så hører du snart fra oss!
[activecampaign form=2 css=1]
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.